Alegerea unui fotograf si videograf.
Cu ocazia importantelor evenimente din viata oricaruia dintre noi, casatorie, botez, majorat,  incercam sa ne creeam propriul nostru  univers, care sa fie perfect aspiratiilor noastre , fie doar si pentru o singura zi.

Prinsi in aceasta febra a pregatirilor, ocupati cu rezervarea restaurantului, cu alegerea rochiei de mireasa, bisericii, pantofilor, muzicii, uneori nu se acorda  importanta cuvenita tocmai singurului lucru care va rememorara, peste ani, Dvs sau copilului nou botezat aceasta zi unica, irepetabila. Anii fac sa paleasca amintirile noastre si singurul lucru care rezista anilor sunt fotografiile si filmul, doar in ele puteti rememora trairile si emotiile acelor momente.

Cum si cand trebuie ales si rezervat fotograful si videograful ?
Pentru a raspunde la aceasta intrebare, in primul rand trebuie spus ca acesta trebuie ales intr-o piatza destul de diversificata ca preturi , stil si calitate.
Desi nu ar trebui sa fie asa, pretul este un factor cheie in alegerea fotografului/videografului, limitarile de buget impunand limitari si in acest domeniu. Este insa  o mare diferenta intre fotografia ieftina  si fotografia realizata profesional. Din aceste motive, am investit in calitate si nu ne dorim lucrari atunci cand am simtit ca nu exista rezonanta si principalul interes este pretul ! Consideram
mai importanta calitatea artistica a fotografiei dar si calitatea umana.
Presupunand ca ati gasit fotograful si videograful dorit de Dvs., in conditiile in care uneori rezervarile se fac cu un an inainte, incheierea contractului si plata unui avans sunt lucruri nu doar normale ci si necesare.

Calitatea fotografiei .
Calitatea fotografiei este conferita de doua lucruri : de prelucrarea fotografiei  si calitatea nativa a fotografiilor , conferita de aparatura folosita. Prelucrarea profesionala se face pentru toate fotografiile inregistrate in format profesional raw , se corecteaza  culorile spre a fi cat mai naturale , expunerea , incadrarile . Aparatura folosita trebuie sa fie de buna calitate. Calitatea maxima se obtine cind atat calitatea nativa cat si prelucrarea sunt superioare. O fotografie de calitate nu poate fi ieftina. Costurile nu sunt date doar de aparatul care il vedeti in mana fotografului.  Este vorba de o intreaga logistica si
lucruri care nu se vad, de aparatura si hardiskurile de back-up, de calitatea cardurilor de memorie folosite, blituri, lumini, de carduri de memorie , de statia grafica si calitatea monitorului pe care se face prelucrarea pozelor si filmului. Sunt apoi cheltuielile cu echipa, cu telefonul, cheltuieli de deplasare, imprimare a materialelor, hosting al siteurilor, costuri de promovare SEO (fara de care Dvs. nu ati citi aceste randuri), carti vizita, cerneluri, consumabile, reclama, etc. Asadar platiti nu doar un om ci  intreaga logistica. In final, platiti o munca de creatie facuta in timp real  - timpul evenimentului Dvs , unde fiecere greseala poate fi iremediabila .  
Asadar atunci cand alegeti o oferta ieftina ar trebui sa va intrebati de unde vine pretul redus si daca nu cumva au fost sacrificate elemente importante ale intregului proces , si mai ales calitatea si siguranta .

Programarea in timp a evenimentului ?
Asigurati-va ca alocati suficient timp fiecarei actiuni. Consideram gresita indeplinirea ritualurilor sub presiune si lipsa de timp punand in mare dificultate fotograful si videograful care cara genti intregi cu aparatura, pierzand vremea in deplasari dintr-un capat al altuia al orasului .  Mult mai bine sa asigurati un program lejer, cu atentie pe fiecare detaliu, cu accent pe calitate.  In locul unor traditii fortate si deplasari pe zeci de Km pentru poze facute intr-un apartament inghesuit , alegeti locatii frumoase unde sa fiti fotografiati si filmati impreuna cu nasii intr-o admosfera frumoasa si relaxata. Din experienta pot spune ca acestea au fost cele mai frumoase lucrari.

Sedinta foto in ziua nuntii sau in alta zi ?

Aceasta sedinta foto este importanta deoarece furnizeaza cele mai frumoase fotografii. Asadar atentia care trebuie acordata trebuie sa fie maxima. Principalul motiv contra este chiar timpul. Sunt multe de facut in ziua nuntii, de la pregatirea mirilor, la traditii, biserica, cununie civila si religioasa.  A aloca timp sedintei foto nu este usor iar a te deplasa contra cronometru la o locatie indepartata, in miezul si arsita zilei se poate dovedi un lucru neinspirat. Din aceste considerente se recomanda realizarea sedintei foto in alta zi .

Un videograf sau mai multi ?
Filmarea din mai multe camere este importanta atat pentru buna acoperire a lucrarii, diversitatea cadrelor , siguranta lucrarii, frumusetea materialului . Atunci cand videografia presupune filmari speciale, cu sliderul, flay-ul sau macaraua ar fi recomandata prezenta unui videograf care sa execute in mod exclusiv aceste tehnici speciale . Rezultatele obtinute sunt insa superioare dpdv artistic. Dezavantajul consta desigur in costul mai mare.
Atunci cand solicitati un singur videograf,
videograful trebuie sa acopere singur evenimentul,  din start impuneti limitarile de calitate , siguranta , diversitate si frumusete .  Din aceste motive oferta noastra pentru  acest sezon a fost orientata care filmarea si videografia din minim doua camere, oferind beneficiarilor lucrarilor noastre un plus de siguranta si frumuseste .

Care este formatul foto recomandat ?

Fotografia in general se poate vedea pe computer sau smart-TV in formatul JPG. Scopul nostru este obtinerea maximei calitati. Din acest motiv, momentele sunt fotografiate  in format profesional RAW, urmand ca dupa prelucrare  sa fie furnizate in format accesibil oricui , formatul  JPG .

Care este formatul video recomandat ?
Formatul video cel mai folosit atat pe computer cat si pe  Bluray, este mpg Full- HD (1920 x 1080) sau H264 Full HD sau 4K. Filmul in format Full-HD sau 4K  poate fi inscriptionat doar pe discuri BLURAY si memory stick-uri , desigur formatul 4K necesita spatiu dublu si resurse sporite de memorie si procesor la redare. 
Pentru siguranta materialelor  este recomandat a avea salvata o copie a card-ului de memorie.
 

 

                       © 2014